Zilyedlik
From Hukuk Wiki
ZİLYEDLİK NEDİR?
Zilyedlik, bir kimsenin bir şeyi elinin altında bulundurması" demektir. Medeni kanun zilyetliği, bir şey üzerinde fiilen tasarruf sahibi olma" şeklinde tanımlanmaktadır. O halde zilyetlik, "bir şey üzerinde fiili hakimiyet" veya bir eşyayı fiili hakimiyet ve kudret alanı içinde bulundurma" biçiminde tanımlanabilir.
UNSURLARI: Bir eşya üzerinde zilyetliğin söz konusu olabilmesi için ilk olarak "fiili hakimiyet" ve ikinci olarak "zilyetlik iradesi"nin bulunması gerekir.
TÜRLERİ:
1. Asli Zilyetlik - Feri Zilyetlik: Malik sıfatıyla hareket eden kimsenin zilyetliği "asıl", buna karşılık bir şeyi sınırlı ayni veya şahsi bir hakka dayanarak fiili hakimiyeti altında bulunduran kimsenin zilyetliği ise "fer"i zilyetliktir.
2. Vasıtasız zilyetlik - Vasıtalı zilyetlik: Vasıtasız zilyetlik, fiili hakimiyeti doğrudan doğruya icra eden kimsenin zilyetliğidir, Vasıtalı zilyetlik ise, eşya üzerinde bir başkası vasıtasıyla fiili hakimiyet sahibi olan kimsenin zilyetliğidir.
3. Tek zilyetlik - Birlikte zilyetlik: tek zilyetlik; bir eşya üzerinde bir tek şahsın yanız başına zilyet olması demektir. Birlikte zilyetlik ise bir eşya üzerinde fiili hakimiyeti aynı hukuki sıfatla ve aynı zamanda beraberce kullanan birden fazla kimselerin zilyetliğidir,
4. Eşya Zilyetliği - Hak Zilyetliği: Eşya zilyetliği, maddi bir mal üzerin deki fiili hakimiyettir. Hak zilyetliği ise, ayni haklarda söz konusu-olan zilyetliktir.
5. Zilyed Yardımcılığı: Bir eşya üzerinde fiili hakimiyeti başkasının adına menfaatine kullanan kimsenin durumudur.
ZİLYEDLİĞİN KAZANILMASI: iki şekilde kazanılır. 1. Aslen Kazanma: Bir eşyanın zilyetliğinin bir başkasına naklen ve devren değil, doğrudan doğruya kazanan şahsın tek taraflı bir fiili ile elde edilmesi demektir. . 2. Devren Kazanma: Bir eşya üzerinde mevcut bulunan zilyetliğin zilyetin isteği ile bir başkasına geçmesi, nakledilmesi demektir. Buna "Zliyedliğin devri" veya "zilyetliğin nakli" denir. iki türde olur. Biri teslimle kazanma, diğeri Teslimsiz Kazanmadır. Teslimle kazanma, eşyanın teslimi ile olur. Teslimsiz kazanma ise Kısa Elden Teslim, Hükmen Teslim, Zilyetliğin Havalesi, Emtiayı Temsil Eden Senetlerin Devri ve Miras yolu i!e olabilir.
ZİLYEDLİĞİN KAYBEDİLMESİ: Zilyetliğin kaybedilmesi demek, eşya üzerinde fiili hakimiyet icra etme imkanının devamlı olarak ortadan kalkmış olması demektir ki, bu da zilyetin iradesiyle veya iradesi dışında olur.
ZİLYEDLİĞİN KORUNMASI: Üç yol vardır: 1. Savuma Hakkı: Zilyet, bütün gasp ve tecavüz fiillerini kuvvet kullanmakta defetmek hakkına sahiptir. 2. ZiIyedlik Davaları: Medeni kanunumuz zilyetliğin tecavüz ve gasp fiillerine karşı dava yoluyla da korumaktadır ki, bu davalara "zilyetIik davaları" denir. Biri "yeddin iadesi davası", diğeri "tecavüzün meni davası" olmak üzere başlıca iki türdedir. 3. Zilyetliğin İdari yoldan Korunması: Bir gayri menkule zilyet bulunan kimse, bu gayri menkule tecavüzde bulunulduğu taktirde, gayrimenkulun bulunduğu yerin kaymakam veya valisine müracaatla tecavüzün men'ini (önlenmesini) talep edebilir. SORUMLULUK: iyi niyetli zilyet, eşyada gerçekleşen zarardan dolayı sorumlu olmaz. Kötü niyetli zilyet, eşyada meydana gelen hasarı ödemekle mükellettir.