Roma hukukunun Modern hukuka etkisi

From Hukuk Wiki

Roma hukuku Modern hukukun gelişmesindeki rolü ile çok önemli bir yer kaplar. Bu açıdan Roma Hukukunun Dünya Hukukuna etkisi oldukça fazladır.


Bugün yürürlükte bulunan hukuk sistemleri nin çoğunun kaynakları arasında Roma hukuku bulunur. Fransa, İtalya, Almanya, İsviçre ve dolayısiyle Türkiye gibi ülkelerde özel hukuk kurallarının önemli bir kısmının kaynağını Roma hukuku oluşturmaktadır.


Roma hukukunun modern hukuk sistemlerine etkisinin başlangıcı 12. yüzyılda İtalya'da Bolonya Üniversitesindeki (Bologna) eğitim ile olmuştur. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden buraya akın eden öğrenciler okudukları ve öğrendikleri Roma hukuku kavramlarını ülkelerine dönüp, hakim oldukları zaman uygulamaktan çekinmiyorlardı. Bu kapitalist hukuk yeni zamanı hazırlayan toplumsal ve ekonomik koşullara uygun geliyordu.


Özellikle İtalya'da tahsil etmiş hukukçular aracılığı ile Roma hukukunun Batı medeniyetlerine yayılmasına ve onlar tarafından kabul edilmesine "Roma Hukukunun iktibası (reception)" denimektedir.


Orta zamanların sonunda kendilerine "Roma Imparatoru" dedirten Alman İmparatorları 15 ve 16. yüzyılda Roma hukukunu kül (bir bütün) halinde kabul ettiler ve 1 Ocak 1900 tarihinde Alman Medeni Kanunu kabul edilinceye kadar bu hukuk yürürlükte kaldı. Yunatistan'da da 1940 yılına kadar Roma Hukuku geçerli olmuştur.

Bugün için Roma Hukuku hiçbir ülkede doğrudan doğruya yürürlükte değildir. 19. ve 20. yüzyılda Avrupa ve Avrupa dışındaki devletler, hukukun çeşitli dallarında ulusal kanunlar yapmışlardır. Ancak buralarda özel hukukun kanun ve normları (ülkesine göre az veya çok olarak) Roma hukukundan gelmektedir. Güney ve Orta Amerika ile Asya ve Afrika'nın birçok devleti kanunlarını, Fransız, Alman ve İsviçre kanunlarını model alarak yaptıkları için Roma Hukuku kavramları bu kanunlarda -dolaylı olarak da olsa- hala yaşamaktadır. Bu nedenle birçok devletin Hukuk Fakülteleri nde Roma Hukuku kürsüsü vardır.