"Tebligat" sayfasının sürümleri arasındaki fark

From Hukuk Wiki

 
(Aynı kullanıcının aradaki bir diğer değişikliği gösterilmiyor)
11. satır: 11. satır:
 
Adliyeden gelen her yazının resmi bir iş nedeniyle gönderildiğini ve büyük bir olasılıkla bunun süreli olduğunu unutmayın.
 
Adliyeden gelen her yazının resmi bir iş nedeniyle gönderildiğini ve büyük bir olasılıkla bunun süreli olduğunu unutmayın.
 
    
 
    
 +
'''Tebligat Ne Hakkında?'''
  
'''Tebligat Ne Hakkındadır?'''
+
Tebligat size hukuki bir işin haber verilmesi için gönderilmiştir. Devlet sizi ilgilendiren bir konu hakkında size haber vermekte ve sizin kendi hakkınızı savunmanızı beklemektedir. Unutmayınız ki tebligat her konuda olabilir. Tanık olarak çağrılmanız, borcunuz olduğu için aleyhinizde [[Icra_takibi|icra takibi]] başladığının bildirilmesi, dava gününün bildirilmesi gibi pek çok değişik konuda [[tebligat]] gönderilir. Hangi mahkeme veya makam tarafından ne nedenle gönderildiği tebligatın üzerinde yazılıdır.
  
  Tebligat size hukuki bir işin haber verilmesi için gönderilmiştir. Devlet sizi ilgilendiren bir konu hakkında size haber vermekte ve sizin kendi hakkınızı savunmanızı beklemektedir. Unutmayınız ki tebligat her konuda olabilir. Tanık olarak çağrılmanız, borcunuz olduğu için aleyhinizde [[Icra_takibi|icra takibi]] başladığının bildirilmesi, dava gününün bildirilmesi gibi pek çok değişik konuda tebligat gönderilir. Hangi mahkeme veya makam tarafından ne nedenle gönderildiği tebligatın üzerinde yazılıdır.
+
'''Tebligatı kimin tarafından gönderdiğini nereden aAnlarım?'''
  
Tebligatı Kim Gönderdi Nereden Anlarım?
+
Tebligatın sol üst köşesinde gönderen makamın ismi yazılıdır. Örneğin; İstanbul 2. İcra Dairesi, Ankara [[Asliye_Hukuk_Mahkemesi|Asliye Hukuk Mahkemesi]] gibi. Ayrıca hangi işe ait olduğunu belirten bir numara vardır. Bu numaraya esas numarası adı verilir.
  
Tebligatın sol üst köşesinde gönderen makamın ismi yazılıdır. Örneğin; Manavgat 2. İcra Dairesi, Mardin [[Asliye_Hukuk_Mahkemesi|Asliye Hukuk Mahkemesi]] gibi. Ayrıca hangi işe ait olduğunu belirten bir numara vardır. Bu numaraya esas numarası adı verilir.
+
Esas Numarası Nedir?
+
'''Esas Numarası Nedir?'''
Esas Numarası Nedir?
+
[[Mahkemeler|Mahkemeler]] işleri düzenli olarak yürütebilmek için her bir dosyaya ayrı bir numara verir. Bu numara esas numarası olarak adlandırılır ve “E:” şeklinde kısaltılır. Esas numarasının basit bir mantığı vardır. İlk bölümü davanın açıldığı yılı ikinci bölümü ise o yıl içerisinde açılan kaçıncı dava olduğunu gösterir: “E: 2010/75” veya “E: 10/65” şeklinde yazılır. Her mahkeme ayrı numara verdiği için dosyalar Mahkeme adı ile birlikte anılır. Örneğin; Antalya Ağır Ceza Mahkemesi E:09/120
[[Mahkemeler|Mahkemeler]] işleri düzenli olarak yürütebilmek için her dosyaya ayrı bir numara verir. Bu numara esas numarası olarak adlandırılır ve “E:” şeklinde kısaltılır. Esas numarasının basit bir mantığı vardır. İlk bölümü davanın açıldığı yılı ikinci bölümü ise o yıl içerisinde açılan kaçıncı dava olduğunu gösterir: “E: 2009/65” veya “E: 09/65” şeklinde yazılır. Her mahkeme ayrı numara verdiği için dosyalar Mahkeme adı ile birlikte anılır. Örneğin; Rize Ağır Ceza Mahkemesi E:08/103
 
  
Tebligatı Ne Yapayım?
+
'''Tebligatı Ne Yapmam gerekir?'''
Tebligatı mutlaka saklayınız. Üzerinde yazan bilgiler size gerekli olacaktır.
+
Tebligatı muhakkak saklayınız. Üzerinde yazılı bilgiler size lazım olacaktır.
  
Tebligatı Aldım, Hiçbir İşlem Yapmasam Olmaz mı?
+
'''Tebligatı aldıktan sonra Hiçbir İşlem Yapmasam ?'''
Halk arasında “tebligatı alınca hiçbir iş yapmazsam hukuki süreç başlamaz” şeklinde bir yanlış inanış vardır. ASLA tebligatı alınca hiçbir şey yapmama yanlışına düşmeyiniz. Tebligat size geldiğinde bir hukuki işlem başlamıştır. Susmak demek, hakkınızı tehlikeye atmak demektir. Hukuk mahkemelerinde davaya cevap vermediğinizde aleyhinizdeki iddiaları reddettiğiniz varsayılır; ancak davayı takip etmediğinizde mahkemeye delil göstermek ve karşı tarafın gösterdiği delillere cevap vermek başta olmak üzere, pek çok hakkınızdan vazgeçmiş olursunuz. İcra dairelerinden gelen “ödeme emri” gibi tebligatları aldıktan sonra hiç birşey yapmamanız ise çeşitli hak kayıplarına yol açabilir.  
+
Halk arasında “tebligatı alınca hiçbir iş yapmazsam hukuki süreç başlamaz” şeklinde bir yanlış inanış vardır. Tebligat size geldiğinde bir hukuki işlem başlamıştır. Hukuk mahkemelerinde davaya cevap vermediğinizde aleyhinizdeki iddiaları reddettiğiniz varsayılır; ancak davayı takip etmediğinizde mahkemeye delil göstermek ve karşı tarafın gösterdiği delillere cevap vermek başta olmak üzere, pek çok hakkınızdan vazgeçmiş olursunuz. İcra dairelerinden gelen “ödeme emri” gibi tebligatları aldıktan sonra hiç birşey yapmamanız ise çeşitli hak kayıplarına yol açabilir.  
  
 
Hiçbir İşlem Yapmasam Ne Olur?
 
Hiçbir İşlem Yapmasam Ne Olur?

19:08, 22 Aralık 2009 itibarı ile sayfanın şu anki hâli

Tebligat nedir?

Mahkemeler , Cumhuriyet Savcılığı veya icra daireleri tarafından size gelen her "kağıt" resmi bir işlem hakkında size bilgi vermek için gönderilmiştir. Bu kurumlar tarafından gönderilen kağıda da "Tebligat" denilir.

Tebligat hakkında sıkça sorulan sorular :

Adliyeden tebligat gelirse ne yapmalı ?

Tebligat zarfı ve gönderilen yazıyı dikkatle okursanız gereken tüm bilgilerin olduğunu göreceksiniz. Eğer bu bilgilerin karmaşık veya anlaşılmaz olduğunu düşünüyorsanız bir avukatın yardımını alabilirsiniz. Adliyeden gelen her yazının resmi bir iş nedeniyle gönderildiğini ve büyük bir olasılıkla bunun süreli olduğunu unutmayın.

Tebligat Ne Hakkında?

Tebligat size hukuki bir işin haber verilmesi için gönderilmiştir. Devlet sizi ilgilendiren bir konu hakkında size haber vermekte ve sizin kendi hakkınızı savunmanızı beklemektedir. Unutmayınız ki tebligat her konuda olabilir. Tanık olarak çağrılmanız, borcunuz olduğu için aleyhinizde icra takibi başladığının bildirilmesi, dava gününün bildirilmesi gibi pek çok değişik konuda tebligat gönderilir. Hangi mahkeme veya makam tarafından ne nedenle gönderildiği tebligatın üzerinde yazılıdır.

Tebligatı kimin tarafından gönderdiğini nereden aAnlarım?

Tebligatın sol üst köşesinde gönderen makamın ismi yazılıdır. Örneğin; İstanbul 2. İcra Dairesi, Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi gibi. Ayrıca hangi işe ait olduğunu belirten bir numara vardır. Bu numaraya esas numarası adı verilir.


Esas Numarası Nedir? Mahkemeler işleri düzenli olarak yürütebilmek için her bir dosyaya ayrı bir numara verir. Bu numara esas numarası olarak adlandırılır ve “E:” şeklinde kısaltılır. Esas numarasının basit bir mantığı vardır. İlk bölümü davanın açıldığı yılı ikinci bölümü ise o yıl içerisinde açılan kaçıncı dava olduğunu gösterir: “E: 2010/75” veya “E: 10/65” şeklinde yazılır. Her mahkeme ayrı numara verdiği için dosyalar Mahkeme adı ile birlikte anılır. Örneğin; Antalya Ağır Ceza Mahkemesi E:09/120

Tebligatı Ne Yapmam gerekir? Tebligatı muhakkak saklayınız. Üzerinde yazılı bilgiler size lazım olacaktır.

Tebligatı aldıktan sonra Hiçbir İşlem Yapmasam ? Halk arasında “tebligatı alınca hiçbir iş yapmazsam hukuki süreç başlamaz” şeklinde bir yanlış inanış vardır. Tebligat size geldiğinde bir hukuki işlem başlamıştır. Hukuk mahkemelerinde davaya cevap vermediğinizde aleyhinizdeki iddiaları reddettiğiniz varsayılır; ancak davayı takip etmediğinizde mahkemeye delil göstermek ve karşı tarafın gösterdiği delillere cevap vermek başta olmak üzere, pek çok hakkınızdan vazgeçmiş olursunuz. İcra dairelerinden gelen “ödeme emri” gibi tebligatları aldıktan sonra hiç birşey yapmamanız ise çeşitli hak kayıplarına yol açabilir.

Hiçbir İşlem Yapmasam Ne Olur? Unutmayın ki; devlette işler sürüncemeye bırakılmaz. Her işin bir süresi vardır. Tebligatı aldığınız anda o süre işlemeye başlamıştır. İtiraz hakkınızı kaybedebilirsiniz, hak kaybına uğrayabilirsiniz, borç altına girebilirsiniz, borcu kabul etmiş sayılabilirsiniz, hatta bazı durumlarda polis tarafından zorla götürülebilirsiniz.

Tebligatı Muhtara Bırakmışlar, Almasam Olmaz mı? Evde yoksanız ihbar kapıya yapıştırılıp tebligat muhtara bırakılır. Tebligat muhtara bırakıldığı gün size bırakılmış sayılır. Almasanız dahi süreler işlemeye başlamıştır. Yukarıda sayılan tüm olumsuz durumlar başınıza gelebilir.

Tebligatı Eski Adresime Göndermişler, Haberim Olmadı! Yeni adresinizi bildirmek sizin sorumluluğunuzdur. Resmi bir kuruma bildirdiğiniz adresinize yapılan tebligat siz oradan taşınmış olsanız dahi size yapılmış sayılır. Aleyhinize hukuki sonuç doğurabilir. Bu nedenle mutlaka güncel adresinizi nüfus müdürlüğüne bildiriniz.